2) La Revolució Moderada: L'Assamblea Nacional

Posted by Alex | Posted in | Posted on 1:16 p.m.

La Assemblea Nacional francesa (en francès Assemblée Nationale) és una de les dues parts del parlament bicameral de França. L'altra càmera és el Senat (Sénat).

L'Assemblea Nacional consta de 577 diputats, cadascun dels quals es tria en fins a dues rondes de votació i representa una circumscripció electoral específica. La durada màxima del mandat de l'Assemblea i els seus diputats és de cinc anys. El President de França pot dissoldre l'Assemblea (i anunciar noves eleccions), excepte si ja ho ha fet en l'últim any. La seu oficial de l'Assemblea Nacional és el Palais Bourbon en les ribes del riu Sena, a París.




Naixement: 1789.

El 17 de juny de 1789, un mes després de la reunió dels estats generals en Versalles, els diputats de l'estat pla, al considerar que representaven "almenys a noranta-sis centèsimes parts de la Nació" es van proclamar Assemblea Nacional. Van fer acte de sobirania en matèria d'impostos i van decidir elaborar una constitució que limités els poders del rei. Des d'ara, la sobirania ja no radicaria en la persona del monarca sinó en la Nació, la qual hauria d'exercir-la per mitjà de representants que ella mateixa hauria triat. Aquesta revolucionària concepció trobarà la seva expressió en les constitucions de 1791 i 1795.

Les assemblees revolucionàries (1791-1799)

La Constitució de 1791 atorgava a l'assemblea legislativa, triada per un any per sufragi restringit, la competència per a votar les lleis i l'impost, fixar la despesa pública, ratificar els tractats i declarar la guerra. Es reunia de ple dret i no podia ser dissolta. El rei, en les mans del qual es trobava el poder executiu, només disposava d'un dret de veto de caràcter suspensiu limitat a dos anys.

Després de la caiguda de Luis XVI, el 10 d'agost de 1792, una nova assemblea triada per sufragi universal i denominada Convenció, fent referència a l'exemple nord-americà, es va fer càrrec d'elaborar una constitució republicana. La primera va ser votada en 1793 i mai es va aplicar.

La Constitució de l'any III (1795) dividia el poder legislatiu entre dos Càmeres triades per tres anys per sufragi restringit (El Consell dels Cinc-cents que era l'únic que disposava de la iniciativa de les lleis i el Consell d'Ancians -el senat-) enfront d'un executiu format per cinc membres i denominat el Directori.

Després de quatre anys de gran inestabilitat política, aquest règim va rebre el cop de gràcia el 18 brumario de l'any XIII (9 de novembre de 1799) dau per Bonaparte que, al prendre el poder, va marcar l'inici d'un llarg període que les assemblees es van eclipsar.

Bibliografia:
- http://www.assemblee-nationale.fr/espanol/8bm.asp
- http://ca.wikipedia.org/wiki/Assemblea_Nacional_Francesa

.

Comments (0)

Publicar un comentario